Gårdsförsäljning

Vi på Pax Brygghus ser fram emot möjligheten att erbjuda gårdsförsäljning på vårt bryggeri i Flyinge. Vi ser det som en möjlighet att erbjuda våra besökare chansen att köpa med våra produkter hem och fortsätta uppleva Skånskt dryckeshantverk. Vi ser det också som en möjlighet att utveckla vår verksamhet och fortsätta vara en del av lokalsamhället i Flyingebygden.

De senaste veckorna har vi tagit del av folkhälsomyndighetens utkast på föreskrifter för gårdsförsäljning och upplever att de inte helt är i linje med det som verkar vara lagstiftarens intentioner. Vi har med anledning av detta skrivit en debattartikel till Sydsvenskan där vi fått uppbackning av över 70 andra mikrobryggerier och producenter runt om i Skåne och Sverige. Det glädjer oss att fler mikroproducenter precis som oss ser fram emot att kunna utveckla sina verksamheter och erbjuda gårdsförsäljning till sina kunder. Vi hoppas med vår debattartikel kunna väcka diskussion runt om i Sverige kring vikten av gårdsförsäljning för oss små företagare på mindre orter. Läs debattartikeln i sin helhet nedan eller på https://sydsvenskan.se.

Kontakt för media
Om du är representant för media och är intresserade av att göra ett inslag om gårdsförsäljning står vi till förfogande för att ge mer information.

Johan Strid
0708853646
Johan.strid@me.com

Christofer Hagstedt
0706-612870
christofer@paxbrygghus.se

Folkhälsomyndigheten drar undan mattan för gårdsförsäljningen

I dagarna (23 april) röstar riksdagen om att tillåta gårdsförsäljning. De som röstar för pratar gärna om hur det ska gynna lokala småskaliga producenter, det ska gynna besöksnäringen och det lyfts fram som ett exempel på hur reglerna ska förenklas för små företag.

Frågan om gårdsförsäljning för små bryggerier, brännerier, vingårdar och ciderproducenter har diskuterats under väldigt lång tid. Flera utredningar har gjorts där det vridits och vänts på frågor som om Systembolagets monopol är hotat och om gårdsförsäljningen ökar alkoholkonsumtionen. Nu har slutligen allt detta arbete landat i ett förslag på Riksdagens bord som innebär en begränsad möjlighet att handla direkt från den småskaliga tillverkaren. Ett besked branschen länge sett fram emot.

Vi som skriver under den här artikeln representerar 60 småskaliga bryggerier, och annan småskalig produktion av alkoholhaltig dryck. Vi har sett fram emot att visa vår fina verksamhet, erbjuda provsmakningar och samtidigt låta besökarna köpa med sig några flaskor hem (max 3 liter öl, vin eller cider och max 70 cl sprit var, enligt reglerna).

Men samtidigt som riksdagen röstar ja, tar Folkhälsomyndigheten fram förslag till regler som riskerar att göra det omöjligt att erbjuda gårdsförsäljning i praktiken.

Folkhälsomyndighetens förslag avslöjar att de inte förstår mikrobryggeriernas verklighet.. Reglerna är kostnadsdrivande och tidskrävande. Med de här reglerna kommer gårdsförsäljning inte att bli en ny möjlighet för små producenter, utan en ny börda. Små producenter kommer inte att ha råd att starta gårdsförsäljning eftersom de redan idag har en mycket pressad ekonomi. Marginalen på en flaska öl är väldigt låg.

Folkhälsomyndighetens förslag innebär bland annat att den som vill köpa något genom gårdsförsäljning först måste betala för och delta i en “kunskapshöjande aktivitet” på 45 minuter om produkten och om alkoholens skadeverkningar.

Vi vill prata med våra kunder om våra fantastiska produkter på ett ansvarsfullt sätt. Men att få kunder att lägga så här lång tid, betala för det och för att först därefter få köpa med sig max 3 liter öl är orimligt. Vi klarar själva, utifrån våra lokala förutsättningar, av att göra en kunskapshöjande aktivitet av hög kvalitet.

Som en jämförelse, tänk om Systembolaget ålades att hålla en kort kunskapshöjande aktivitet på, säg, fem minuter med varje kund och ta en femtiolapp i avgift för det innan man får köpa sin öl? Eller om varje restaurang ålades samma sak? Den billigaste starkölen på Systembolaget kostar 9,50 kronor. De små oberoende bryggeriernas billigaste öl kostar ofta väl över 30 kronor, eftersom de produceras hantverksmässigt.

Idag krävs det serveringstillstånd och provsmakningstillstånd från kommunen för att få driva restaurang och provsmakningsaktiviteter i anslutning till våra bryggerier. Vi betalar för kurser, tillstånd och tillsyn för detta. I förslaget inrättas ett helt nytt tillstånd, med särskilda kurser och tillsyn, och förstås också nya avgifter. Rimligen bör man kunna samordna de olika tillstånden och utbildningarna då de är snarlika.

Folkhälsomyndigheten framhåller själva att de “vill att det ska finnas en god skyddsnivå i enlighet med lagens syften samtidigt som regelverket inte ska vara onödigt betungande för de tillverkare som berörs”. Tvärtom, det föreslagna regelverket blir onödigt betungande.

Självklart ska vi som producenter av öl och andra alkoholhaltiga drycker ta vårt ansvar för att förhindra en överkonsumtion och att unga inte introduceras till alkohol. Det gör vi idag, och det kommer vi göra imorgon. Vi har egenkontrollprogram, vi rapporterar till en hel massa olika myndigheter. Vi har ett stort engagemang för den restriktiva alkoholpolitiken som förs i Sverige.

Därför är det djupt olyckligt att Folkhälsomyndigheten betraktar oss som ett alkoholpolitiskt problem snarare än en tillgång för en sundare alkoholkultur.

Folkhälsomyndighetens förslag till regelverk riskerar att omöjliggöra gårdsförsäljning för oss små oberoende bryggerier genom att det helt enkelt blir för dyrt att genomföra.

Då faller grunden för det politiska beslutet att tillåta gårdsförsäljning och gör det till ett slag i luften. Det kan inte ha varit syftet.

Johan Strid, delägare Pax Brygghus AB
Calle Sjöström, bryggare, grundare, VD, Pax Brygghus
Marika Sjöström, Grundare Pax Brygghus
Christofer Hagstedt, bryggare, delägare, Pax Brygghus
Erik Almare, pubföreståndare, delägare, Pax Brygghus

Andra bryggerier och producenter som också skriver under debattartiklen

Anders Abrahamsson, Åre Bryggcompagni
Gustaf Ahlin, grundare, This is How
Kerryn Beattie, VD, Ekerö Brygghus
Axel Blom, delägare och VD, Vinnie’s Brew
Anders Blomstedt, Nora Brygghus
Bosse Bergenståhl, bryggare, Lundabryggeriet AB
P-O Berglund, grundare och bryggare, Riverrose Craft Beer
Love Brande, VD, Östersundsbryggerier AB
Jeffrey Scott Brown, ägare och bryggare, South Plains Brewing Company och The Green Lion Pub
Karl-Linus Börjesson, VD, A couple of Beer Barons AB
Andreas A Carlgren, bryggare och ägare, Smisken Brewery
Tony Christensen, VD, Sjuntorps bryggeri
Stefan Ed, grundare och ägare, Ödåkra Brygghus
Andre Ek, produktionschef, Brekeriet Beer AB
Magnus Elmgren, VD och medgrundare, Hönsinge Hantwerksbryggeri
Josef Estung, ägare och bryggare, Svansboda Gårdsbryggeri
Andreas Fejes, ägare och grundare, Vreta kloster bryggeri
Clas Fredriksson, VD och grundare, Bua Beach Brewery AB
Emil Fridström och Torbjörn Jonsson, delägare, Imperial brygghus
Jörgen och Anette Fritiofsson, ägare och bryggare, Traryds Bryggeri AB
Niklas Gunhamn, grundare och ägare, Bryggeri 1766 och Krokladan vid Alvedsjöbodar
Elin Gunnarsson, delägare, Sydkustens gårdsbryggeri
Fredrik Gustavsson, Bearded Rabbit Brewery
Philip Hafstad, VD, Svartbergets Bryggeri
Mattias Hagberg, bryggare och delägare, Solna Bryggeri samt bryggare, Ölkemi
Viktor Hansen, grundare Centralbryggeriet och Bränneribolaget
Jessica Heidrich, VD, Hop Notch Brewing
Patrik Hellström, Bryggverket
Björn Holgersson, VD, Häxkitteln
Mikael Holst, ägare och bryggare, S-town Brewery
Erik Höglund, Marcello Milli, Fredrik Reinholdsson, Fredrik Kensander, Daniel Siitam, Beerium Kraftölsbryggeri
Jesper Jonasson, VD, Smögenbryggarn
Ingemar Jönsson, David Ögren, Bengt Jönsson, Henrik Jönsson, Magnus Jönsson, delägare, Kornheddinge BryggeriKompani AB
Ulrik Jönsson, VD, Åhus Bryggeri
Jonas Kandefelt, VD och grundare, Nyköping Brewing, styrelseledamot, Sveriges Oberoende Bryggerier
Camilla Karlsson, verksamhetsansvarig, Qvillinge Ekologiska
Kent Karlsson, VD och ägare, Bryggeri Stenstugan
Anders Kjellberg, ägare och bryggare, Fulltofta Gårdsbryggeri
Fredrik Lennström, grundare, ägare, bryggare/destillatör, Äkta öl och Nerikes Destilleri
Totte Liljesson, Akar Said, Kevin Westphal, delägare, Brewhuslän AB
Fredrik Lind, Sledgehammer Brewing Company
Håkan Lindberg, bryggare och delägare, Leufstabruk bryggeri
Nicklas Lindblad, VD, Österlenbryggarna
Christer Lindström, Ägare och Grundare, Timjans Brygghus AB
Olof Lundqvist, grundare och ägare, Vigrum Bryggeri
Henrik Nielsen, Flying Guru Brewery
Niklas Nilsson, grundare, ägare, bryggare, Fryksdalens bryggeri
Rolf Nilsson, VD, Sibbarps Husbryggeri
Patric Nordenman, grundare, Torstad B&D
Micke Nyberg, delägare och bryggare, Ruckel Brewing
Johan Malmberg, Business Monkey Brewing
Tim Persson, VD, Klackabackens Bryggeri AB
Peter Pikulik, grundare och bryggare, PKLK Bryggeri
Anette Pålsson, Torbjörn Wellraqth, delägare, Grästorps Bryggeri AB, Lilla Edet Destilleri AB, Götaälvdalens Brygghus AB
Erik Sahlin, Sahlins Brygghus
Anders Samuelsson, ägare, MicroBryggeri1
Anna-Katarina Schultes, grundare och marknadsansvarig, Snausarve Gårdsbryggeri
Carl Stam, delägare, 5mans bryggeri
Mikael Standley, grundare och VD, Fruktstereo
Martin Sunesson, Bryggare och delägare, Subbe bryggeri
Dan-Magnus Svensson, VD, medgrundare och delägare, Brygghus 19 AB
Magnus Svensson, delägare och grundare, Benchwarmers Brewing Co
John Taylor, Grundare och delägare, Dryg Cider
Daniel Unnerbäck, grundare och delägare, RajRaj Bryggeri
Simon Weilguni, delägare, Smakladans bryggeri
Pär Windahl, Överbryggare, Smedsbo Slott Bryggeri AB
Ayla Yavuzalp, ägare och grundare, Noisy Bastards Brewing Company

 

Personer som undertecknat efter överlämning till Sydsvenskan

John Taylor, grundare och delägare, Dryg Cider
Åke Svensson, ägare, Wetterstadens Bryggeri





Vi använder kakor (cookies) för förbättrad funktionalitet och för att analysera användandet för att förbättra webbplatsen och din användarupplevelse.  Läs mer om hur vi använder kakor.