Our Blog

Ölprovning på tredje advent

DSC_0016_1

Vi firade tredje advent med ölprovning på hemmaplan.  Spännande när många smakade Calles öl för första gången! Vi är ännu mer taggade att fortsätta.

I spurten inför ledigheten hann vi inte blogga, men bättre sent än aldrig. Tack Roland för de fina bilderna!

DSC_0026_1 DSC_0013_1

Calle berättade om ölbryggning, ingredienser och smaker. Ingen kunde ta miste på passionen.

DSC_0019_1

Många glas på bordet blev det innan eftermiddagen var slut. Vi provade:

1. Ginger Lime Saison
2. Steampunk
3. Mosaic Pale Ale
4. Citra/Mosaic/Amarillo Double IPA
5. WestWind

För den nyfikne finns mer info om respektive sort nedan. Anmäl dig till Pax Vänner om du är nyfiken på vår öl och intresserad av framtida provningar. Tack till alla er som var med på vår första organiserade provning.

Ginger Lime Saison
7,5%
38 IBU – Medelstark beska
Tradionell ljus belgisk lantöl som på senare år fått ett uppsving i mikrobryggarkretsar. Kryddig, frisk smak som är något helt annat än en vanlig stor stark.

Steampunk
5,5%
48 IBU – Tydlig beska
En skön hybrid mellan lager och ale.
Urmodern till alla Steam Beer är den välkända ”Anchor Steam” från San Francisco. Denna version har lite mer attityd i humlingen än den vanliga – starkare och lätt anarkistisk – lite punkigare helt enkelt.

Mosaic Pale Ale
7%
40 IBU – Medelstark beska
Pale ale är alltid en favorit för vår del. Denna är i grunden amerikansk men med en engelsk maltbas och en av de nya amerikanska mycket fruktiga humlesorterna Mosaic.

Citra – Mosaic – Amarillo Double IPA

8,5%
70 IBU – Kraftig beska
Detta är en dubbel-IPA i modern amerikansk stil med massor av humle – både arom och beska – kombinerat med en återhållen neutral maltighet.
Citra, Mosaic och Amarillo är relativt nya humlesorter som ger smak och arom av citrus, tropiska frukter, bär och örtighet. Den kraftiga beskan påminner om grapefrukt och växer sig starkare efter ett par sekunder.

Westwind IX
9,5%
37 IBU – Medelstark beska
Belgisk mörk klosteröl – Inspirerad av trappistölet Vestvleteren XII. Denna öl är bryggd på klassiskt belgiskt manér med ljus och mörk malt, mörk kandisirap, milt smakande humle och en belgisk jäst som ger massor av fruktig smak. Tillsammans ger detta en stark, mörk öl som exploderar av olika smaker som torkad frukt, bär, karamell, och maltighet.
Lagrad i sex månader. Redo att drickas nu eller lagras svalt i ett år eller mer vilket kommer att ge ännu mera komplexitet i smaken.
Comments ( 1 )
  • Henrik Gerdtsson says:

    Intressant läsning om olika ölsorter. Jag hoppas att ni får möjlighet att servera allmänheten i en snar framtid.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vi använder kakor (cookies) för förbättrad funktionalitet och för att analysera användandet för att förbättra webbplatsen och din användarupplevelse.  Läs mer om hur vi använder kakor.